DN.se

Terrormisstänkta omhäktade

Publicerat 2008-04-28 20:20

De två svensksomalier som misstänks för att ha skickat pengar till terrorverksamhet i Somalia omhäktades på måndagen.

Medan häktningsförhandlingen mot den ene fortfarande pågick i Stockholms tingsrätt framträdde en tredje svensksomalier, misstänkt för samma brott men frigiven efter tre dagar i Kronobergshäktet.

- Den organisation säkerhetspolisen påstår att vi skickat pengar till finns i själva verket inte, säger Abdulkadir Okashe, en 38-åring som jobbade på en förskola när han greps.

- Men det är en plikt för oss i diasporan att skicka hem pengar till dem som varken har tak över huvudet, mat eller mediciner.

Abdulkadir Okashe berättar att en kusin till honom nyligen halshuggits i Somalia och en syster till honom förlorat båda sina ben i ett attentat.

Han kom till Sverige för 18 år sedan och har varit svensk medborgare i ungefär tio år Han förhörs emellanåt av polisen och är fortfarande misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Han förlorade sitt arbete när han blev misstänkt för att vara kriminell.

Abdulkadir Okashe är en sjubarnspappa som väcktes av knackningar på dörren på morgonen den 28 februari i år. Han säger att de som knackade presenterade sig som representanter för Svenska Bostäder.

- Mellan tio och femton polisen genomsökte sedan min bostad i åtta timmar. Jag greps och fick lämna min fru som precis skulle föda vårt sjunde barn. Jag missade min sons födelse.

Gripandena av svensksomalierna kritiseras hårt av den nybildade medborgarrättsrörelsen Charta 2008. Gösta Hultén är en av talespersonerna i Charta 2008.

- Det som skett är övergrepp i terroristjaktens spår, sade han. Ett hänsynslöst beteende som nu är JO-anmält.

En av de häktades fru, fembarnsmamman Luul, framträdde också vid måndagens presskonferens.

- Mellan 15 och 20 poliser stormade in hos oss, en del maskerade och en del beväpnade berättade hon.

- Det var tidigt på morgonen och både min man och jag sov fortfarande.

- Mina barn chockades svårt, två av dem mår fortfarande psykiskt dåligt, säger Luul.

Gösta Hultén:

- Det är hänsynslöst att gå in till en barnfamilj med så stor styrka. Vi har kontaktat både Röda korset och Barnombudsmannen som ska ta upp detta med säkerhetspolisen.