Abderazzak Jabri (marockansk medborgare) greps i samband med att Säpo gjorde ett tillslag mot en moské i Brandbergen (utanför Stockholm). Han släpptes men häktades i december 2006 och utvisades av regeringen 4 augusti 2008, trots att det kommit fram uppgifter om att marockanska myndigheter informerats av Säpo och att Migrationsverket föreslagit att utvisning inte skulle ske, eftersom det fanns risk för tortyr. Jabri har dömts till två års fängelse i Marocko.

Svenskt världsrekord i tortyravvisningar. Läs...
Den marockanska säkerhetstjänsten använder fysiskt våld, enligt Sveriges ambassadör. Läs...


Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg, kritiserade den svenska regeringens avvisning av Abderazzak Jabri.


Flera riksdagsledamöter har reagerat på utvisningen av Abderazzak Jabri:

Begäran granskning i konstitutionsutskottet:

Av Ulf Holm(mp) och Mehmet Kaplan (mp) Läs...
Av Veronica Palm (s) Läs...
Av Alice Åström (v), Kalle Larsson (v) och Marianne Berg (v) Läs...
Konstitutionsutskottets betänkande:
Majoriteten i KU ville inte kritisera regeringen, trots att granskningen innehöll formuleringar som "...Sverige har förbundit sig att inte avvisa någon till ett annat land, i vilken det finns grundad anledning att tro att han eller hon skulle vara i fara att utsättas för tortyr...." och "...marockanska myndigheterna visste vem Jabri var och vilka han umgicks med..." läs...
Marianne Berg (v) reserverade sig och argumenterade för detta i riksdagen och 30 ledamöter röstade för reservationen. Men 255 röstade för utskottets anmälan som alltså godkändes av kammaren.

Interpellation av Veronica Palm (s) till migrationsminister Tobias Billström (m):
se debatten


aktion utanför riksdagen Inför denna debatt skrev Charta 2008 till alla riksdagsledamöter, och ett dussintal medlemmar delade ut flygblad på debattdagen. TV4 hade ett inslag om debatten och Gösta Hultén (talesperson för Charta 2008) intervjuades.

plakat