Demonstration 22 september 2016

Edit, 11 år, fick stöd i vädjan till UD

Bild1

"Jag lever sen 15 månader utan mamma. Ibland vet jag inte om jag är ett barn eller vuxen. Jag försöker stödja pappa, jag försöker att inte visa mina känslor för mamma, men jag försöker leka med mina vänner som ett barn varje dag. " Det skrev Edit Furhoff i ett flygblad och det sa hon också i ett inslag på Rapport den 22 september. Hennes vänner och bland dem flera från Charta 2008 stödde henne genom att sluta upp framför UD samma eftermiddag. UD har varken då eller tidigare veterligen gjort något för att hjälpa Aysen Furhoff att få komma hem från sin påtvingade vistelse i Georgien, som nu pågått i över 15 månader.


Bild3
- Det Turkiet felaktigt anklagar Aysen för är för dem jämförbart med terrorism.Men jag tror nu ändå bara det är en tidsfråga innan Aysen kommer hem. Tiden som går och hon hålls kvar är en sorts markering med adress till Turkiet, sa hennes man Johan Furhoff i samband med aktionen utanför UD.
Bakgrund:
Efter 5 år i turkiskt fängelse, med tortyr, flydde Aysen Furhoff till Sverige 2002 och fick asyl och sedan svenskt medborgarskap. Turkiet, som anklagar henne för samröre med den kurdiska gerillan PKK, har efterlyst henne internationellt. Därför greps hon i juni 2015 vid ett besök i Georgien. En rättegång avgjorde att hon inte skulle utlämnas. Men i över ett år har hon nu hållits kvar i Georgien som har beslagtagit hennes pass.

Charta 2008 kräver att UD ska verka för att hon ska kunna återvända till Sverige.

Läs mer: http://www.svt.se/nyheter/svenskan-i-georgien-jag-vill-bara-aka-hem-och-leva-ett-normalt-liv