Protestera – men glöm inte terrorismen rötter

Vi var många tusen på Sergels Torg som protesterade mot morden på tecknarna och journalisterna på Charlie Hebdo.

Varför var jag där?

Finns det inte risk att de stämningar som morden utlöst utnyttjas av de som egentligen bara vill komma åt muslimerna, frågade mig någon efteråt? Och varför var det så många nu, men så få i Stockholm som 2011 protesterade mot Breiviks massmord på unga på Utöja?

Jo risken att islamhatarna också var där, finns visst. Läs bara Björn Söders ord om att morden visar islams ”rätta ansikte”.

Men vi andra måste protestera därför att mord på journalister och tecknare, oavsett vad de tecknat eller skrivit, som Martin Schibbye sa i sitt tal, är angrepp på demokratins kärna.

Jag har själv rätt nyligen utsatts för islamhatarnas dödshot och krav på deportering på SDs ”Avpixlat”, när jag skrev om rättsövergrepp mot felaktigt terroristanklagade svenska ungdomar.

Men just därför känner jag starkt när sådana hot nu sätts i verket för vad journalister tecknar eller skriver.

Men varför detta hat bara för några teckningar? För oss är det absurt att mörda för några satirteckningar. Men orsakerna måste sökas djupare.

Den gisslantagare som polisen sköt när han låg avväpnad på butiksgolvet har tydligen skrivit på nätet att övergreppen i Abu Ghraib-fängelset var en vändpunkt för honom. Paradoxalt då att han går till angrepp i Frankrike, som inte deltog i ockupationen av Irak. Men Abu Ghraib är också en symbol för övergrepp mot muslimer i krigen mot terrorismen, som Frankrike helhjärtat deltagit i.

För rötterna till dagens terrorism måste nog ofta sökas just i decennier av krig mot muslimska länder som Algeriet, Afghanistan, Irak, Palestina och Tjetjenien.

När USA på falska grunder, anföll Irak 2003, förklarades krigsmålet vara bl a att stoppa Al Qaida där. Nu vet vi att Al Qaida inte fanns i Irak före USA:s angrepp. Det var angreppet som förde Al Qaida dit. Vi som ifrågasatt ”war on terror”, Guantanamo och Abu Ghraib anklagas av vissa för att gå terroristernas ärenden. IS är frukten av USAs angrepp på Irak. IS starkaste fäste i Irak är Fallujah, för tio år sen symbolen för de värsta övergreppen i USA:s Irakkrig. Övergrepp föder terrorism.

Inför militäretablissemanget i Sälen vill nu Margot Wallström skicka svensk militär till Irak. Det vore kanske bättre att skicka soldater – om vi har några – till Gotland.

Irak är givetvis inget försvar för de fega och avskyvärda morden, bara ett försök att förklara att övergrepp på ett land, tortyr och fångläger kan få konsekvenser.

Flera av oss i Charta 2008 började engagera oss mot Guantanamo redan 2002 och krävde den svenske fångens frigivning. En av de aktiva i Guantanamogruppen då var inrikesminister Anders Ygeman. Det hedrar honom.

Idag när hatet trappas upp och en del talar om hämnd mot muslimer, krävs det mer än någonsin att krafter som vill värna rättssäkerheten och allas likhet inför lagen finns i den offentliga debatten.

Magna Charta är ett västerländskt frihetsarv från 1215 för allas likhet inför lagen. Charta 2008 har bildats för att värna den i en värld där hat, hämnd och rättsövergrepp för länge fått regera.

Krig och rättsövergrepp skapar grogrund för terrorism.

Alla de som nu säger att de vill motverka terrorism bör därför med förnyad kraft kräva att Guantanamo stängs, att krigsanstiftarna och krigsförbrytarna i Irak ställs inför rätta och inte längre acceptera att politiker ostraffat bryter mot FN-stadga och folkrätt.

Men vi måste också tydligt protestera mot den terrorism som nu riktats mot en liten obekväm och enligt sin egen devis, ansvarslös redaktion i Paris.

Därför,

Je suis Charlie!

Gösta Hultén, talesperson Charta 2008.